kinderfiets

Een kinderfiets met terugtraprem of handrem kopen?

Voor kinderen is het uiterlijk van de fiets het belangrijkst. Voor ouders daarentegen draait het toch vooral om de veiligheid van een kinderfiets. Als ouder is de meest lastige vraag wellicht of je een kinderfiets met terugtraprem of handrem koopt voor je zoon of dochter.

Is een kinderfiets zonder terugtraprem de meest veilige fiets, of maakt het niet uit of je een kinderfiets met terugtraprem of handrem koopt? Behalve het vraagstuk over de remmen van de fiets, heb je als ouders meer vraagstukken te beantwoorden. Zo is het voor kinderen die net kunnen fietsen misschien wel handiger om een fiets zonder stang aan te schaffen.


Handrem kinderfiets

Goed om als ouders te weten is dat een kind een gestarte beweging niet snel genoeg kan onderbreken. Trappen ze dus vooruit, dan geldt terugtrappen als een tegengestelde beweging. Dat betekent dat als er sprake is van een noodgeval, een handrem de beste optie is. Daarmee kunnen ze sneller reageren op de noodsituatie.

Zie het maar als een taakverdeling; de voeten zorgen dat de fiets in beweging komt en de handen zijn er om te sturen en remmen. Vanuit dat perspectief is het antwoord op de vraag, een kinderfiets met terugtraprem of handrem, dus nadrukkelijk een handrem kinderfiets.


Handrem kinderfiets afstellen

Voor de kinderfiets zonder terugtraprem zijn in veel gevallen speciale remgrepen op de fiets gemaakt. Deze grepen zijn prima verstelbaar voor de kinderfiets zonder terugtraprem. De handvatten mogen nooit te groot zijn, want in dat geval kunnen de kinderen niet goed bij de handgrepen.

Zo is een handrem afstellen erg gemakkelijk in de wetenschap dat kleine handen met een klein handvat veel meer grip op het stuur hebben. Een handrem afstellen kan overigens niet bij elke kinderfiets, let daar dus op als je een fiets gaat kopen.


Doortrapper kinderfiets

Er zijn kinderfietsen beschikbaar waarbij de voor-rem een andere kleur gekregen heeft dan de achterrem. De achterrem (rechts) heeft de kleur groen en leert je zoon of dochter dat er altijd eerst met deze greep geremd moet worden, het gevaar is namelijk dat als de voor-rem abrupt gebruikt wordt, je kind zomaar voorover kan vallen. Kwestie van goed uitleggen en veel oefenen met je zoon of dochter.

Behalve de vraag of je een doortrapper kinderfiets kiest of niet, zijn er meer vraagstukken waar je als ouders mee te maken krijgt. Zo kun je overwegen, als je kind nog maar net kan fietsen, je al dan niet een fiets met een stang neemt. Zonder stang stapt toch echt gemakkelijker op en af.


Kies voor een lichte fiets

Probeer het je zoon of dochter zo gemakkelijk mogelijk te maken als het gaat om de kinderfiets. Dat betekent in de praktijk dat je een fiets kiest die lekker licht is, zonder al te veel toeters en bellen. Een mand of een rekje? Dat kan maar zorg ervoor dat deze niet te zwaar zijn.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email