hoe kinderfiets kiezen

Hoe de juiste kinderfiets kiezen?

Hoe de juiste kinderfiets kiezen? Dat is een vraag die vele ouders zich zullen afvragen. Het kiezen van de juiste kinderfiets kan namelijk lastig zijn, wanneer je dit nog nooit eerder hebt gedaan. Want waar let je op, en hoe zorg je ervoor dat je geen spijt van je aankoop krijgt?

Wij weten hoe je een kinderfiets kunt kiezen, zonder dat je hier achteraf spijt van gaat hebben. In dit artikel leggen wij je uit hoe jij dat zelf kunt doen!


Het kiezen van de juiste maat

Welke maat fiets heb je nodig? Misschien is dat nog wel het lastigste bij het kiezen van een kinderfiets. De fietsmaat wordt namelijk uitgedrukt in inch. Kinderfietsen zijn over het algemeen beschikbaar in maten tussen 10 inch en 28 inch. Bij het kiezen van de juiste maat moet je vooral letten op de volgende drie criteria:

  • De leeftijd van het kind
  • De lengte van het kind

De leeftijd van het kind

De leeftijd van het kind is belangrijk voor het kiezen van de juiste kinderfiets. Kinderen tot 3 jaar kunnen het best nog gebruik maken van een loopfiets of driewieler. Maar vanaf wanneer kun je het best een kinderfiets kopen? Vanaf 3 jaar kan een kinderfiets met zijwieltjes geschikt zijn.

hoe kinderfiets kiezen

Het is vooral belangrijk dat het kind er klaar voor is om te leren fietsen. Wanneer het kind te jong is, zal dit alleen maar tegen zich gaan werken.

De lengte van het kind

Welke maat fiets je nodig hebt hangt misschien nog wel het meest af van de lengte van het kind. De lengte bepaalt namelijk of het kind bijvoorbeeld wel met beide voeten op de grond kan staan. Of dat het kind kan remmen.

In onderstaande maattabel kun je makkelijk en snel zien welke maat kinderfiets je nodig hebt, gebaseerd op de lengte van het kind.

Maattabel

Om een kinderfiets kopen allemaal nog wat makkelijker te maken, hebben wij een maattabel gemaakt. In deze tabel kun je snel zien welke maat fiets het kind nodig heeft. Op basis van de leeftijd, de lichaamslengte en de kledingmaat kun je erachter komen welke maat fiets het best geschikt is.

Maar wat als de lichaamslengte niet klopt met de leeftijd? Ga dan altijd uit van de lichaamslengte. Het kan natuurlijk zo zijn dat het kind wat groter of kleiner is het het gemiddeld kind in dezelfde leeftijdscategorie.

InchesLeeftijdLichaamslengteKledingmaat
10 inch1-3 jaar85 cm85- 100
12 inch2-4 jaar95 cm90 – 105
14 inch3-5 jaar100 cm98 – 108
16 inch4-6 jaar105 cm103 – 118
18 inch5-7 jaar110 cm110 – 123
20 inch6-8 jaar115 cm118 – 128
22 inch7-9 jaar122 cm124 – 134
24 inch8-12 jaar130 cm130 – 142
26 inch10-14 jaar145 cm140 – 156
28 inchBoven 12 jaar145+ cmVolwassenen

Wat als je een verkeerde maat kinderfiets kiest?

Het is belangrijk om de juiste maat kinderfiets te kiezen. Koop daarom nooit een kinderfiets op de groei. Dat is niet alleen oncomfortabel, maar ook gevaarlijk. Stel dat het kind direct moet remmen, moet het kind wel met beide voeten op de grond kunnen staan.

Een te grote of te kleine fiets is, zoals we al zeiden, erg oncomfortabel. Leren fietsen gaat moeilijk op een kinderfiets die niet geschikt is voor de lichaamslengte van het kind. Hierdoor kan het kind ook al snel de motivatie om te fietsen verliezen. Het is dus belangrijk om de juiste fietsmaat te kiezen. Met bovenstaande tabel weet je precies welke maat fiets je nodig hebt.

Zadel en stuur verstellen

Merk je dat het kind groeit en de kinderfiets iets te klein is? Dan kun je eigenlijk bijna altijd nog het zadel en het stuur verstellen. Zo kan het kind de kinderfiets nog steeds op een juiste en comfortabele manier gebruiken. Let er wel op dat het kind nog met zijn voeten bij de grond kan staan.

Het is het beste om de afstelling van de kinderfiets in stappen van 5 mm te doen, zodat je de ideale hoogte kunt vinden.


De veiligheid

De veiligheid is misschien nog wel belangrijker dan de juiste kinderfiets kiezen. Daarom raden we je aan om, wanneer je een nieuwe kinderfiets koopt, ook valbescherming voor kinderfietsen te kopen. Je wilt natuurlijk niet dat het kind verwondingen oploopt tijdens het leren fietsen. Het leren fietsen gaat nu eenmaal met vallen en opstaan.

Daarom is het aan te raden om ook een fietshelm te kopen. Een fietshelm beschermt het hoofd van het kind tegen letsel bij een valpartij. Het is belangrijk dat de fietshelm goed op het hoofd van het kind past. Ook hierbij geldt: koop een fietshelm niet op de groei van het kind. Het gaat immers om de veiligheid, daar kun je beter geen geld op besparen.


Wanneer koop je een nieuwe kinderfiets?

Ooit komt de tijd dat het kind een nieuwe kinderfiets nodig heeft. Maar wanneer weet je zeker dat je een nieuwe kinderfiets moet kopen?

Heb je het zadel en het stuur van de kinderfiets al versteld, en is de kinderfiets nog steeds te klein? Dat kan een teken zijn dat het tijd is voor een nieuwe kinderfiets.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email