kinderfiets kopen waar op letten

Waar op letten bij het kopen van een kinderfiets? Tips en uitleg!

Een kinderfiets kopen, waar moet je op letten? Wanneer je een kinderfiets gaat kopen, wil je natuurlijk zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Omdat je niet dagelijks een kinderfiets koopt, weet je waarschijnlijk niet waar je het op moet letten. We willen je daarom in dit artikel uitleg en handige tips geven, zodat je precies weet waar je op moet letten. Eigenlijk kan het na het lezen van dit artikel bijna niet meer fout gaan.


Welke maat kinderfiets heb je nodig?

Als je op zoek gaat naar een kinderfiets, weet je waarschijnlijk dat de maat van de kinderfiets wordt aangeduid in de vorm van inch. Het is hierdoor lastig om een juiste keuze te kunnen maken, want hoeveel inch is nou geschikt voor je kind?

Gelukkig kunnen we aan de hand van het aantal inch een link leggen met de leeftijd, lichaamslengte en kledingmaat. Dat doen we in onderstaande tabel. Let dus vooral op de lichaamslengte en de kledingmaat van je kind. Deze zijn vooral belangrijk bij het kiezen van de maat van de kinderfiets.

InchesLeeftijdLichaamslengteKledingmaat
10 inch1-3 jaar85 cm85- 100
12 inch2-4 jaar95 cm90 – 105
14 inch3-5 jaar100 cm98 – 108
16 inch4-6 jaar105 cm103 – 118
18 inch5-7 jaar110 cm110 – 123
20 inch6-8 jaar115 cm118 – 128
22 inch7-9 jaar122 cm124 – 134
24 inch8-12 jaar130 cm130 – 142
26 inch10-14 jaar145 cm140 – 156
28 inchBoven 12 jaar145+ cmVolwassenen

Zoals je ziet kun je dus het beste een kinderfiets kopen wanneer je kind minimaal 85 centimeter lang is. Dat is de beste lengte om te leren fietsen. Wanneer je kind groter dan 1.45 meter is, dan kan er overgestapt worden naar een volwassen fiets, met een wielmaat van 28 inch.

Juiste lengte kopen

We raden je aan om een kinderfiets voor de huidige lengte van je kind te kopen, en niet op de groei. Wanneer je dat doet, kan het kind waarschijnlijk niet bij de trappers, waardoor fietsen niet mogelijk is. Het zadel en het stuur van de kinderfiets is altijd verstelbaar. Verstel deze dus wanneer het kind is gegroeid. Zo kun je nog jaren gebruik maken van dezelfde kinderfiets.


Kinderfiets met zijwieltjes kopen?

Wanneer je voor de eerste keer een kinderfiets voor je kind gaat kopen, en je kind nog niet kan fietsen, zou je een kinderfiets met zijwieltjes kunnen kopen. Zijwieltjes helpen je kind om te gaan met een fiets, zodat ze uiteindelijk natuurlijk zonder zijwieltjes kunnen fietsen.

Je kunt er voor kiezen om de zijwieltjes van de kinderfiets steeds iets hoger af te stellen. Hierdoor kan je kind leren om zelf evenwicht te bewaren. Wanneer het dan niet lukt, wordt de fiets opgevangen door de zijwieltjes. Op deze manier leert je kind stapsgewijs zelfstandig fietsen. Na een tijdje kun je dan de gehele zijwieltjes weghalen.

kinderfietsjes
Weet jij waar je op moet letten bij het kopen van een kinderfiets?

Fietshelm?

Het is in Nederland voor niemand verplicht om een fietshelm te gebruiken. Toch kan het slim zijn om ook een fietshelm bij de kinderfiets te kopen. Vooral in het begin is de kans op vallen erg groot. Een fietshelm beschermd het hoofd van je kind, zodat hij daar geen verwondingen of hersenletsel oploopt.

Mocht je er voor kiezen om ook een fietshelm te kopen, let er dan op dat de fietshelm goed past op het hoofd. Fietshelmen zijn altijd groter en klein te maken. Wanneer je kind de fietshelm op zijn hoofd heeft, moet deze niet meer kunnen bewegen. Dit biedt maximale veiligheid.


Tips bij het kopen van een kinderfiets

De belangrijkste punten waar je op moet letten bij het kopen van een kinderfiets hebben we hierboven al besproken. Gelukkig hebben wij nog een aantal extra tips waar je op zou moeten letten bij het kopen van een kinderfiets.

Kettingkast en jasbeschermers

We hebben het al over de bescherming van het kind gehad door te vermelden dat het verstandig kan zijn een fietshelm te kopen wanneer het kind nog niet goed kan fietsen. Het kan echter ook verstandig te zijn om te kiezen voor een kinderfiets met gesloten kettingkast en jasbeschermers. Deze beschermen het kind tegen ongelukken, en kan vooral erg verstandig zijn wanneer het kind deelneemt aan het verkeer.

Fietsverlichting

kinderfiets kopen waar op letten

Nu we het over veiligheid en bescherming hebben, kunnen we de fietsverlichting natuurlijk niet overslaan. Het is belangrijk om een fiets met fietsverlichting te kopen wanneer er ook in het donker wordt gefietst. Denk ook aan reflectoren en veiligheidsstrepen op de banden.

Accessoires

Natuurlijk wil je je kind graag zien lachen wanneer ze aan het fietsen zijn. De meeste kinderen vinden het leuk om extra accessoires op hun kinderfiets te hebben. Denk bijvoorbeeld aan speciale handvatten, een mandje voor op de fiets of een vlag op de achterkant van de kinderfiets.

Ook zie je dat veel kinderen kraaltjes in de spaken van het wiel willen of een toeter of bel op hun fiets hebben gemonteerd. Dit zijn allemaal accessoires waarmee het fietsen een stuk aantrekkelijker wordt gemaakt.


Wat kost een kinderfiets?

De kosten van een kinderfiets verschillen erg per soort. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van het merk, de uitvoering, de grootte en de accessoires. Vaak kost een kinderfiets gemiddeld minimaal €100. Het lijkt veel, maar het valt mee doordat kinderen lang gebruik kunnen maken van een kinderfiets. Wanneer kinderen groeien, kun je makkelijk het stuur en het zadel verstellen, waardoor het kind nog jaren gebruik kan maken van de kinderfiets.


Waar kun je het beste een kinderfiets kopen?

Ben je van plan om een kinderfiets te kopen? Je kunt het beste een kinderfiets bij Kinderfiets Fabriek kopen. Kinderfiets Fabriek is de grootste aanbieder van kinderfietsen in Nederland, en alle kinderfietsen worden binnen 2 werkdagen geleverd. Door het brede aanbod van kinderfietsen, kun je altijd de juiste kinderfiets vinden.

Ga hier naar de webshop van Kinderfiets Fabriek, en bestel vandaag nog je kinderfiets. Wij kunnen je een lach op het gezicht van je kind garanderen!

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email