valbescherming kinderfiets

Welke valbescherming heb je bij kinderfietsen nodig?

Kinderfiets en valbescherming is wat ons betreft een gouden combinatie. Als je kind zelf gaat leren fietsen zal het waarschijnlijk eerst met zijwieltjes zijn. Maar er komt natuurlijk een moment dat de zijwieltjes eraf gaan. Als kinderen iets groter worden, passen ze op een echte kinderfiets, waar ze eventueel ook het verkeer mee in mogen.

In welke fase ze ook zitten, een goede valbescherming is belangrijk. Niet alleen omdat de kinderen het fietsen niet leuk meer vinden als ze zichzelf een paar keer flink pijn doen, maar vooral voor de veiligheid van het kind.


Een kinderfiets kopen met valbescherming

fietshelm kind

Bij een kinderfiets kopen, kun je het beste gelijk valbescherming aanschaffen. Voor de kinderen hoort de valbescherming dan gelijk van het begin af aan bij de kinderfiets.

Er zijn hele bijzondere en stoere kinderfietshelmen, dus het kind zal het geweldig vinden om een helm uit te zoeken die ze leuk vinden. Zowel voor meisjes als voor jongens zijn er kinderfietshelmen met speciale thema’s die er voor de kinderen erg aantrekkelijk uitzien. Er zijn zelfs hele kleine fietshelmen.


Balans houden

Als kinderen gaan leren fietsen, moeten ze hun balans onder controle krijgen. Dit is niet altijd even makkelijk en meestal valt een kind eerst wel een paar keer.

Het balans leren houden is ook een belangrijk onderdeel van de motorische ontwikkeling, daarom is het goed om hier vroeg mee te beginnen. Bijvoorbeeld eerst met een loopfiets. Als de balans redelijk ontwikkeld is, is het soms niet eens nodig om op een kinderfiets met zijwieltjes te beginnen.

fietshelm
Veiligheid voorop: daarom altijd een fietshelm!

Met wat hulp kunnen ze dan ook leren fietsen op een kinderfiets zonder zijwieltjes. Voordat je met de kinderen op de fiets het verkeer ingaat, is het wel belangrijk om eerst veel samen te oefenen op rustige paden.

Ga pas echt het drukke verkeer in als het kind genoeg fietsvaardigheid heeft. Veilig fietsen is altijd het motto.


Bij veilig fietsen hoort een fietshelm

Bij dat veilig fietsen hoort een goede kinderfietshelm. Deze helm helpt bij het voorkomen van hersenletsel als het kind met de fiets valt. De helm is als het ware een extra beschermlaag om het hoofd heen.

Een goede kinderfietshelm moet wel voldoen aan de Europese Norm EN1078 voor fiets- en skate helmen. Ook de pasvorm is belangrijk. Veel helmen hebben aan de binnenkant een verstelbare band waardoor hij goed op maat gemaakt kan worden.


Waar moet je op letten bij het kopen van een helm

Let erop dat de helm niet alleen de bovenkant van het hoofd beschermt, maar ook de voor- en achterkant en de slapen. Door de omtrek van het hoofd te meten, weet je welke maat helm je moet aanschaffen. Koop een helm nooit op de groei, hij moet als een tweede huid op het hoofd zitten, ook als het kind het hoofd schudt.

De bandjes aan de fietshelm moeten goed vastgemaakt worden, maar ze mogen niet knellen. Natuurlijk mag een helm het gehoor of het zicht van het kind niet belemmeren.


Leuke fietshelmen voor kinderen

Neem eens een kijkje bij de fietshelmen van de kinderfietsfabriek.nl. In het ruime assortiment zit altijd wel een helm die je kind graag op zet. De leuke kleuren en prints spreken de kinderen extra aan.

Hoe leuk ze de helm ook vinden, laat ze hem niet ophouden tijdens het spelen. En vervang altijd de helm als het kind er een keer flink mee is gevallen of als de helm te klein wordt. De fietshelm moet sowieso één keer in de vijf jaar vervangen worden

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email