vanaf wanneer een kinderfiets kopen

Vanaf wanneer een kinderfiets kopen?

Het is soms lastig om te weten vanaf wanneer je een kinderfiets moet kopen. De eerste kinderfiets kopen roept voor veel mensen een hoop vragen op. Want vanaf wanneer zou je een kinderfiets kunnen kopen? En waar moet je op letten bij het kopen van een kinderfiets? Dan heb je ook nog eens verschillende maten kinderfietsen. Wanneer moet je een bepaalde maat kinderfiets kopen? In deze blog hopen we al je vragen te kunnen beantwoorden.


Vanaf wanneer een kinderfiets kopen?

kinderfiets kopen
Vanaf wanneer een kinderfiets kopen?

We willen het liefst een kind zo vroeg mogelijk laten fietsen. Nederland is nu eenmaal een echt fietsland. Toch kan het verstandig zijn om pas een kinderfiets te kopen wanneer je kind goed overweg kan met een loopfiets of driewieler. Een loopfiets of driewieler is namelijk een goed begin voor kinderen om te leren omgaan met een fiets.

Meestal ligt de leeftijd van het kind wanneer je een kinderfiets kunt kopen tussen de 3 en 4 jaar. Tussen deze leeftijd zijn de meeste kinderen bekend met een loopfiets, waarna ze klaar zijn voor hun eerste kinderfiets.

Wanneer je een kinderfiets voor je kind gaat kopen, kun je het beste kiezen voor een fiets met zijwieltjes. Je kunt een kinderfiets kopen die al zijwieltjes heeft, of je koopt de zijwieltjes los, zodat je deze er zelf nog op kunt monteren. Op het moment dat de zijwieltjes niet meer nodig zijn, kun je deze dan ook weer makkelijk van de kinderfiets af halen.

Waarom zijwieltjes?

Zoals gezegd zou je zijwieltjes kunnen monteren aan het eerste kinderfietsje van een kind. Zijwieltjes zorgen er namelijk voor dat kinderen op een veilige manier leren om hun gewicht te bewaren. Wanneer ze hun gewicht niet kunnen bewaren, zorgen de zijwieltjes ervoor dat ze op de grond vallen.

Lukt het fietsen steeds beter? Dan kun je de zijwieltjes steeds wat hoger afstellen. Op deze manier leert het kind om steeds zelfstandiger te fietsen. Wanneer het goed gaat, kun je de zijwieltjes van de kinderfiets af halen.


Waar op letten bij het kopen van een kinderfiets?

Bij het kopen van de eerste kinderfiets zul je je waarschijnlijk afvragen waar je op moet letten bij een kinderfiets kopen. Het is belangrijk om de juiste maat kinderfiets te kopen. Daar gaan we iets verder in deze blog dieper op in. Zoals al eerder gezegd, zul je er ook op moeten letten of je er voor kiest om zijwieltjes aan de kinderfiets te monteren.

Er zijn nog meer punten waar je op zou moeten letten als het aankomt op de veiligheid van kinderen:

  • Fietshelm. Een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar het gebruik bij kinderen wordt vaak wel aangeraden. Helemaal wanneer het de eerste kinderfiets is. Een fietshelm biedt namelijk bescherming wanneer het kind op de grond valt.
  • Fietsverlichting. Vooral wanneer je kind ook in het donker zal gaan fietsen, is fietsverlichting ontzettend belangrijk. Dit kunnen ook reflectoren en veiligheidsstrepen op de banden zijn. Door de kinderfiets van verlichting te voorzien, leer je je kind al vroeg om de fietsverlichting altijd te gebruiken wanneer het donker is.
  • Kettingkast en jasbeschermers. Het kan verstandig zijn te kiezen voor een kinderfiets met gesloten kettingkast en jasbeschermers. Deze beschermers helpen het kind tegen gevaarlijke situaties bij ongelukken.
  • Accessoires. Je kunt de kinderfiets voorzien van accessoires om de fiets op te vrolijken. Denk aan speciale handvatten, kraaltjes in de spaken, een vlag op de achterkant van de fiets en een mandje voorop.

Wanneer welke maat kinderfiets?

Het kan lastig zijn om de juiste maat kinderfiets te kiezen. De maten worden namelijk weergegeven in inch. Daarom is het soms erg vaag wanneer een maat geschikt is. Gelukkig kunnen wij je vertellen welke inch het meest geschikt is op basis van leeftijd, kledingmaat en de lengte van het kind.

InchesLeeftijdLichaamslengteKledingmaat
10 inch3 – 4,5 jaar90 cm86- 98
12 inch3 – 4,5 jaar95 cm92 – 104
14 inch3,5 – 5 jaar100 cm98 – 110
16 inch4 – 6 jaar105 cm104 – 110
18 inch4 – 7 jaar110 cm110 – 116
20 inch6 – 8 jaar115 cm116 – 122
22 inch7 – 9 jaar122 cm124 – 134
24 inch8 – 12 jaar130 cm128 – 140
26 inch9 – 10 jaar145 cm140 – 156
28 inchBoven 12 jaar145+ cmVolwassenen

Starten met een loopfiets of driewieler

Wanneer het kind nog te klein is voor een kinderfiets, kun je het best beginnen met een loopfiets of driewieler. Op deze manier kan het kind namelijk speelsgewijs leren fietsen, zonder gebruik te hoeven maken van een echte fiets. Wanneer een kind te jong is voor een kinderfiets, kunnen er namelijk vervelende ongelukken gebeuren. Kinderen die te jong zijn, kunnen namelijk nog erg moeilijk hun evenwicht bewaren.

Een loopfiets of driewieler helpt het kind te leren hoe ze hun evenwicht moeten bewaren. Daarom raden wij aan om te starten met een loopfiets of driewieler wanneer kinderen te jong zijn voor een kinderfiets.


Waar een kinderfiets, loopfiets of driewieler kopen?

Er zijn tal van plekken waar je een kinderfiets, loopfiets of driewieler kunt kopen. Bij Kinderfiets Fabriek vind je het grootste aanbod kinderfietsen in Nederland. Zo bieden wij in onze webshop kinderfietsen voor jongens en meisjes aan in verschillende maten. Ook kun je bij ons terecht voor loopfietsen en driewielers.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email