voordelen van een loopfiets

De 5 voordelen van een loopfiets voor je kind

Er zijn verschillende voordelen van een loopfiets te bedenken. Twijfel je er aan of een loopfiets iets voor jouw kind is? Hier lees je waarom een loopfiets een goede keuze is, en wat de voordelen van een loopfiets zijn.

Loopfietsen zijn goed voor de ontwikkeling van je kind

Een van de voordelen van een loopfiets is dat een loopfiets niet alleen heel leuk is om lekker hard mee te scheuren, door huis, tuin en park. Je kind oefent namelijk hiermee balans te houden, spieren te ontwikkelen en de motoriek. Een goede voorbereiding op het leren fietsen en de verdere ontwikkeling! Voor welke leeftijd zijn loopfietsen het meest geschikt en welke voordelen bieden ze nog meer?

Vanaf welke leeftijd?

Vanaf welke leeftijd kun je een loopfiets kopen? Gemiddeld kan je kindje overweg met een driewieler als hij of zij 2 jaar is. Elk kind ontwikkelt zich anders. Het is dus goed mogelijk dat jouw kindje wat eerder of later toe is aan zijn of haar eerste fietsje.

Twijfel je of je peuter er klaar voor is, dan bestaat ervan wel de mogelijkheid om bij een vriendje een loopfietsje te lenen. Je kleine kan er dan even op rijden om het te proberen. Je ziet dan vanzelf of hij/zij er klaar voor is. Tijdens het spelen met een loopfiets wordt nog niet de balans, maar wel de loopbeweging geoefend.

Met de voetjes kan je kindje zich afzetten van de grond om vooruit te komen. Vanaf het moment dat je kind zelfstandig kan lopen, kun je kijken of je geleidelijk kunt overstappen op een loopfiets met (indien begonnen met vier) drie en vervolgens twee wielen. Het verschilt dus per kind wanneer je een loopfiets kunt kopen.

Verschil in loopfietsen

Loopfietsen worden van verschillende materialen gemaakt, zoals aluminium, staal, kunststof of hout. Welk materiaal je kiest, hangt af van welke uitstraling en functie je wilt.

Bijvoorbeeld strak en modern, of juist nostalgisch en robuust. Houten loopfietsen kunnen buiten in de regen sneller verweren, een stalen loopfietsje kan gaan roesten. Kunststof is een lichtgewicht materiaal en geeft minder schade bij botsingen. Er is verschil in kwaliteit en duurzaamheid.

Daarnaast heb je de keuze uit het aantal wielen: vier-, drie- of tweewielers. Verschillende maten. Met en zonder rem. Sommige fietsen zijn op de groei aan te passen. En nog een verschil is dat de banden lucht bevatten of massief zijn.

Goed voor de ontwikkeling

Vaardigheden als: sturen, balans houden, snelheden inschatten, worden volop getraind. In het begin zal het even wennen zijn, maar peuters leren snel. Binnen de kortste keren zal je zien dat jouw kind met veel gemak op het loopfietsje kan racen.

Je zult je verbazen over zijn of haar manoeuvres en het plezier dat dit geeft. Je kind oefent hiermee ook zijn zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Een stimulans om dingen te ontdekken, om te durven en uit te proberen. Dat is dus een van de mooie voordelen van een loopfiets!

De voordelen van een loopfiets ten opzichte van een kinderfiets met trappers en zijwieltjes

De voordelen van een loopfiets lopen uiteen. In tegenstelling tot een kinderfiets met zijwieltjes leert een kind op een loopfiets evenwicht te houden. De motorische ontwikkeling wordt hiermee gestimuleerd en hij of zij kan nog beter leren om snelheid en afstand in te schatten. Zoals op tijd afremmen, nergens tegenaan zien te botsen en hoe snel een bocht kan worden genomen.

De overstap naar een gewone kinderfiets zal door het gebruik van een loopfiets veel gemakkelijker gaan.

kinderfiets

Je kind kan op zijn of haar eigen loopfietsje overal mee naar toe

Met hun kleine beentjes raken kinderen lopend snel vermoeid. Een dagje uit naar een pretpark of dierenpark is vaak enorm uitputtend, ze moeten de volwassenen zien bij te houden en worden hangerig en moe.

Op een loopfietsje kan je kind goed meekomen, het gaat sneller en kost veel minder kracht. Je kind vindt het vast heel leuk en is zelf actief, een goed alternatief dus voor de buggy.

Alvast de basiskennis opdoen voor fietsen in het verkeer

Zodra je kind meegaat op het loopfietsje, kun je alvast spelenderwijs de basisregels voor het verkeer gaan oefenen. Remmen, afzetten en tegelijkertijd goed om zich heen kijken.

Dat kan zeker in het begin nog knap lastig zijn. Vallen en opstaan horen erbij. Zorg ervoor dat je ernaast loopt en kunt ingrijpen als dit nodig is. Beter is om op de stoep te beginnen, zeker als er sprake is van een drukke weg.

Niet alleen leuk, maar vooral ook leerzaam

Zoals je ziet is een loopfietsje niet alleen superleuk speelgoed om heerlijk vaart mee te maken. Het gaat lang mee in de groei en ontwikkeling van je kind en is een geweldig cadeau om te geven. Je kind zal er veel van leren en er vele jaren plezier van hebben.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email