goed fietsslot voor een kinderfiets

Waar moet een goed fietsslot aan voldoen?

Op de dag van vandaag zijn fietsendiefstallen helaas een trieste realiteit. Uiteraard treft de rechtmatige eigenaar geen schuld. Een goed (kinderfiets)slot zorgt alvast voor een grotere kans om een fietsdiefstal te voorkomen. Zorg ervoor dat de (kinderfiets)fiets van uw dochter/zoon of die van jezelf goed op slot staat en dus wordt voorzien van een fietsslot.

In deze korte blog lees je waar je op moet letten bij de aankoop van een (kinderfiets) slot en hoe je de fiets het beste op slot moet zetten. Ook bespreken we in dit artikel de verschillende soorten fietssloten en hun voor- en nadelen.

cijferslot voor een kinderfiets

Kabelslot

Je vermijdt het liefst elk type kabelslot. Eentje met een spiraalkabel, met een grote of een kleine diameter, ze zijn allemaal even makkelijk te omzeilen voor een dief met wat eenvoudig zakgereedschap, bijvoorbeeld een stevige tang. Een goed geoefende dief is in een paar seconden met je fiets weg.

Boa’s, pythons of striksloten

Ook deze type fietssloten kun je het beste vermeiden. Een boa bestaat uit een zwakke kabel die beschermd wordt door een brede ringen over de gehele lengte. Deze sloten zien er misschien stevig uit, maar zijn in werkelijkheid erg kwetsbaar. Bovendien zijn ze lastig op te bergen.

Ringslot

Ringsloten zijn bevestigd aan het frame en sluiten zich door het achterwiel heen. De dikte van de ring bepaalt de sterkte van het slot. Ze zijn uitstekend in combinatie met een stevig ‘extra’ slot. Ze zijn ook handig wanneer je snel een boodschap moet doen. Laat je fiets nooit langer dan enkele minuten alleen wanneer je enkel een ringslot gebruikt. Met enkel een ringslot kunnen dieven de fiets makkelijk verplaatsten of meenemen in een busje. Zorg er dus voor, als je wat langer weg bent, dat je ook een slot hebt waarbij je de fiets aan bijvoorbeeld een paal vast kan maken.

Vouwsloten

Deze sloten bestaan meestal uit staal. Wat deze sloten dus erg stevig maakt. Daarnaast bieden vouwsloten de volgende voordelen:

  • Ze bieden een grote flexibiliteit bij het vastmaken (geen limiet van een vaste lengte): vanaf 85 cm kan je wiel en kader vastmaken aan een verlichtingspaal, een boom, enzovoort…
  • Ze zijn erg compact en dus gemakkelijk op te bergen en mee te nemen
  • Ze wegen meestal minder dan U-sloten

Toch maakt de platte vorm van de ‘armen’ en gewrichten dit type slot kwetsbaarder dan een goed U-slot. 

U-sloten

U-sloten bieden de beste beveiliging. Enkel erg ervaren en goed uitgeruste dieven zullen zich hieraan durven wagen. Deze type sloten zijn wat prijs versus kwaliteit betreft, de beste van de klas. Een goed U-slot is de investering meer dan waard. Zorg wanneer je een U-slot koopt je ook een houder koopt om het slot aan je fiets te kunnen bevestigen. Dit scheelt niet alleen in gewicht en opbergruimte, het zorgt er ook voor dat je je slot niet kan vergeten. Een goed U-slot weegt ongeveer 1 kg. U-sloten komen in het algemeen voor in twee lengtes, 230 en 300 mm. Voor damesfietsen en fietsen met een telescopische vork, kies je best voor het langere model.

Wat maakt een slot een kinderfietsslot? 

fietsslot

Aan de kleur van het slot kun je vaak zien dat het een kinderslot is. Zo zijn kindersloten vaak opvallend gekleurd in bijvoorbeeld roze, groen of geel. Ook de gimmick van de sloten vertelt u vaak al dat het een kinderfietsslot is. Kinderfietssloten bestaan voornamelijk uit kabelsloten en kettingsloten. Daarnaast zijn er ook ringsloten beschikbaar voor de kinderfiets. Vaak bieden kinderfietssloten een goede basisbeveiliging. De sloten zijn ook voor dieven een sta-in-de-weg. Een kinderfietsslot is óók goed voor het leeraspect van uw kind. Zo leert uw kind dat hij/zij altijd de fiets op slot moet zetten.

Voor de oudere kinderen die op een wat duurdere fiets fietsen zijn ART-2 sloten een optie. ART-2 sloten zijn ook geschikt voor volwassenen. Vindt u dit te overdreven? Dan kunt u voor uw kind ook een lichtere variant slot aanschaffen met een kleurrijke beschermhoes. Het hangt er daarbij ook vanaf om welke fiets het gaat en om de omgeving waarin de kinderfiets op slot wordt gezet.

Een kabelslot voor de kinderfiets komt nog het meeste voor. Een kabelslot is geen ART-slot, maar biedt genoeg voordelen. Zo zijn er kabelsloten in verschillende kleuren, is een kabelslot licht van gewicht, extra flexibel en daarmee goed en makkelijk hanteerbaar. Het kunststof omhulsel van het kabelslot is bovendien zacht; dit voelt prettig aan maar voorkomt ook krassen op lak en frame van de kinderfiets.

Bang dat uw kind zijn of haar sleutel kwijtraakt? 

Dat is niet meer nodig bij een kabelslot met cijfercode. Met een kinderslot met cijfercode kan uw (klein)zoon of (klein)dochter de fiets op slot zetten zonder sleutel. Voor het kind is het ook een uitdaging om de juiste code te onthouden wat zorgt voor een speels lerend effect.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Inhoud