welke maat kinderfiets

Welke maat kinderfiets moet je kiezen voor je kind?

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een kinderfiets voor je zoon of dochter. Er zijn verschillende zaken waar je op moet letten bij het kopen van een kinderfiets, en het is vooral erg belangrijk dat u een fiets in de juiste maat koopt. Hieronder kun je meer info vinden over welke maat kinderfiets jouw kind precies nodig heeft.


De grootte van het frame

Als je een kinderfiets wil kopen en wil weten welke maat kinderfiets je nodig hebt, wordt de grootte van de kinderfiets aangeduid op basis van de grootte van het frame. Men gebruikt de Engelse lengtemaat inch, wat vrij abstract klinkt, aangezien wij het niet gewoon vinden om deze maat te gebruiken. De kleinste frames voor kinderfietsen beginnen vanaf 12 inch. Dit komt overeen met een frame van zo’n 18 centimeter. De grotere kinderframes gaan tot 26 inch, oftewel 38 centimeter.


De grootte van het kind

Om te weten welke grootte van het frame je nodig hebt, dient je uiteraard rekening te houden met de grootte van je zoon of dochter. Onderstaande cijfers vormen een globale indicatie van het frame dat je nodig hebt, afhankelijk van de totale lichaamslengte van je kind.

Maatindicatie kinderfiets

– 95-105 cm groot: 12 inch frame (18-21cm)
– 100-115 cm groot: 12 inch tot 16 inch frame (21-23 cm)
– 100-120 cm groot: 16 inch to 18 inch frame (23-29 cm)
– 115-125 cm groot: 18 inch frame (25-32 cm)
– 120-135 cm groot: 20 inch frame (25-34 cm)
– 130-150 cm groot: 24 inch frame (28-35 cm)
– 140-160 cm groot: 24 inch tot 26 inch frame (32-38 cm)

Het blijft uiteraard belangrijk rekening te houden met de specifieke lichaamseigenschappen van je kind. Een kind met langere benen zal misschien toch eerder neigen naar een groter model, dan een kind met kortere benen (ook als de kinderen dezelfde totale lichaamslengte hebben).

maatindicatie kinderfiets
Welke maat kinderfiets kies jij?

De grootte van de wielen

Naast een goed frame, is het belangrijk rekening te houden met de wielmaat van de fiets. Een goede wielmaat is belangrijk om veilig te leren fietsen. Wielen van 20 inch groot zijn geschikt voor kinderen van één tot zes jaar. Vanaf 8-9 jaar kan u kiezen voor een wielmaat van 24 inch.


De zadelstand

De hoogte van het fietszadel is in de meeste gevallen gemakkelijk af te stellen. Houd er dan wel rekening mee dat je kind niet meteen na aankoop al naar de hoogste zadelstand moet. Idealiter past de fiets voor het kind al op de laagste zadelstand: dan kan je die de komende jaren hoger afstellen, en kan het kind langer plezier beleven aan de kinderfiets. Bij volwassenen komen de voeten idealiter met de tippen aan de grond, maar bij jonge, beginnende fietsers is het veiliger dat het kind met platte voeten de grond raakt. Hierdoor zal het kind minder snel vallen. Dit is ideaal om te oefenen. Zodra het kind goed weg is met het fietsen, kan je het zadel wat hoger afstellen. Een goede zadelhoogte leid tot een correcte fietshouding. Zet het zadel zeker niet té hoog, want dan kan het kind last krijgen van zijn of haar knieën.


De hoogte van het stuur en de handremmen

Ook het stuur moet op een goede hoogte afgesteld worden. Let er dus op bij het kopen van een kinderfiets of de stuurhoogte kan worden aangepast. Met een goede hoogte, zit het kind mooi rechtop en dat is goed voor zijn of haar rug.

Daarnaast heb je de keuze om een fiets te nemen met ofwel handremmen, ofwel terugtrapremmen. Meestal worden handremmen aangeraden, maar het is belangrijk er op te letten dat het kind die voldoende kan bedienen. Staan de handremmen niet te ver voor de kleine handen van je zoon of dochter? Bekijk dit dus goed voordat je het kind laat fietsen.


‘Maar mijn kind groeit zo snel!’

Allemaal goed en wel, maar je kind groeit als kool? De verleiding is groot om dan toch al meteen een groter model te kopen. Op de groei kopen is echter sterk af te raden! Het is niet voor niets dat er maatindicaties bestaan voor kinderfietsen. Een te grote fiets kan gevaarlijk zijn. Ook zijn grotere fietsen zwaarder en dit fietst niet gemakkelijk voor je kind. Een slechte fietshouding kan zelfs leiden tot rug- of knieklachten.

kind fietst op kinderfiets

Om correct te leren fietsen is het dus zeer belangrijk dat je kind zich goed voelt op zijn of haar kinderfiets. Je wilt toch ook niet dat jouw zoon of dochter zijn kinderfiets al na enkele keren beu is? Als je een verstelbaar model koopt waarvan zowel het stuur als het zadel apart zijn af te stellen, gaat die fiets vast voldoende lang mee.

Een fiets die vaak en met plezier gebruikt wordt, is toch waardevoller dan een te groot aangekochte fiets die amper aangeraakt wordt?


Welk model & welke accessoires?

Het is niet alleen belangrijk welke maat kinderfiets je neemt, maar ook het model is net zo belangrijk. Voor de allerkleinsten bestaan er loopfietsjes (zonder pedalen). Vanaf drie jaar bestaan er kleine fietsmodellen, al dan niet met hulpwieltjes. De keuze van kleur en stijl moet bij het kind passen. Hij of zij moet de kinderfiets graag zien en er met plezier mee naar buiten durven komen.

LEES OOK: Beste kinderfiets van 2021

Eventueel kun je de kinderfiets opfleuren met een mandje of speciale handvaten. Kraaltjes in de wielen, een toeter of een vlaggetje vallen ook in de smaak. Zorg er verder voor dat je kinderfiets aan de nodige vereisten voldoet: reflectoren en verlichting zijn verplicht. Spatborden zijn sterk aan te raden. Koop ook het beste meteen een helm, zodat je kind beschermd is tegen vallen.


Welk model en welke accessoires niet?

Neem niet een te zware fiets. Een zware fiets zorgt voor minder controle en dan is het moeilijker voor het kind om vlot te fietsen. Om diezelfde reden neem je het beste ook geen dynamolicht. Dit zorgt voor onnodige ballast. Een lampje met batterij is lichter voor kinderfietsen.

Versnellingen of een derailleur zijn ook overbodige extraatjes, die het fietsen alleen maar zullen bemoeilijken. Begin eenvoudig en bij een later model kan je alsnog kiezen voor versnellingen en dynamo’s. Je zoon of dochter heeft misschien interesse in een racefiets om de nieuwe Tom Boonen te worden? Dit soort kinderfietsen zijn op jonge leeftijd echter niet ideaal omdat je kind niet goed rechtop kan zitten. Kies dat soort modellen dus beter pas als ze wat ouder zijn.

LEES OOK: Vanaf wanneer een kinderfiets kopen?

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email